Kultúra 25. september 2018

JETHRO TULL príde v januári 2019 aj do Bratislavy – oslavuje 50 rokov na scéne


Po výročných vydaniach albumov War Child  a Heavy Horses i výpravnej 3 CD kompilácii 50 For 50, ktorá, prichádza britská rocková legenda JETHRO TULL s ďalšou skvelou správou pre svojich slovenských fanúšikov.

K 50-ročnému výročiu na scéne rockovej hudby sa jej frontman Ian Anderson so svojimi spoluhráčmi vybral na celosvetové turné a neobíde ani hlavné mesto Slovenska.

V Bratislave sa v HANT Aréne predstaví s programom Ian Anderson Presents Jethro Tull 50th Anniversary Tour 18. januára 2019.

História jedinečnej skupiny Jethro Tull sa začala písať v roku 1967 v Londýne, kam sa mladý Ian Anderson so svojimi priateľmi presídlil zo Škótska, aby tu začali hrať a vystupovať.

Po viacerých zmenách názvu skupiny sa nakoniec aj na základe ohlasu klubových fanúšikov rozhodli vystupovať pod názvom Jethro Tull – čo bolo pre zaujímavosť meno významného anglického poľnohospodárskeho reformátora z 18.storočia, vynálezcu stroja na siatie.

A aj oni sami sa rozhodli byť akýmisi reformátormi – na poli hudby. Hlavným protagonistom týchto reforiem bol napriek mnohým personálnym zmenám, ktoré sa tiahnu celou históriou skupiny, od začiatku samotný Ian Anderson – vyhranená osobnosť, tvorca štýlu i charakteristického zvuku skupiny.

Dokázal vo svojich skladbách spojiť viacero dovtedy nespojiteľných vplyvov – a tak bol pôvodne bluesový repertoár obohacovaný rockovými, folkovými, jazzovými a v neposlednom rade aj staroanglickými nápevmi, čomu bolo prispôsobené i nástrojové obsadenie a celkový zvuk skupiny. To robí z Jethro Tull jednu z najosobitejších kapiel svetovej rockovej scény.

Rovnakou mierou k tomu prispieva aj charakteristická Andersonova hra na priečnu flautu – nástroj v rockovej hudbe dovtedy nepredstaviteľný. Tá sa spolu s charakteristickým Andersonovým „spevom cez flautu“ stala jedným z najvýraznejších poznávacích znakov skupiny.

Do širšieho povedomia sa skupina dostala už krátko po svojom vzniku v roku 1968 keď vystúpili v úlohe predskokana pred skupinou Pink Floyd na prvom z rady benefičných open-air koncertov v londýnskom Hyde Parku.

Po päťdesiatich rokoch, ktoré Jethro Tull strávili na scéne dnes môžeme bez nadsázky povedať, že sa do hudobnej histórie zapísali podobne ako skupina, ktorej kedysi robili predkapelu.

O tom ostatne svedčí aj množstvo ocenení, cena Grammy, tisíce odohraných koncertov po celom svete i desiatky radových, koncertných i kompilačných albumov, ktoré majú na svojom konte.

Za všetky spomeňme aspoň tie najzlomovejšie - Living In The Past, Aqualung, Minstrel In The Gallery, Stand-Up, Thick As a Brick či Songs From The Wood i teraz vydanú prierezovú 3 CD kompiláciu 50 For 50.

Symbióza viacerých štýlov pretavených do jednotného nezameniteľného celku, Andersonova hudobná, kompozičná a orchestrálna genialita, skladby, ktoré sa stali zlatým fondom svetovej rockovej hudby – to všetko robí z Jethro Tull jednu z najprogresívnejších skupín rockovej histórie.

Vystúpenie Iana Andersona a jeho spoluhráčov Davida Goodiera (basgitara), Johna O'Hara (klávesy), Floriana Opahlea (gitara) a Scotta Hammonda (bicie) bude 18. januára 2019 v bratislavskej Hant Aréne.

Pozvánka od samotného Iana Anderson : "Nie som človek, ktorý holduje oslavám narodenín a výročí, ale vážim si všetky tie roky strávené s Jethro Tull, ktoré sú spojené s cestovaním, návštevou toľkých krajín a so stretnutiami s fanúšikmi po celom svete.

A toto je oslava všetkých 33 členov kapely, ktorí boli súčasťou Jethro Tull. Tých, ktorí priniesli kapele svoj talent, zručnosti a osobitý hudobný štýl ako počas živých vystúpení, tak aj v štúdiu.

Pripojte sa ku mne a k súčasnej kapele a prežite s nami nostalgický večer plný rozmanitej hudby, ktorá predstavuje prierez našou tvorbou v priebehu päťdesiatich rokov existencie Jethro Tull. "

Vstupenky na tento výnimočný koncert zakúpite u Dr. Horáka a v sieti Ticketportal.sk.

(red)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter