Kultúra 11. november 2021

Hviezdoslav100: Hviezdoslav sa spomína vo viac ako 200 názvoch ulíc či miest


Názov "Hviezdoslav" sa uvádza vo viac ako 200 pomenovaniach ulíc či námestí na Slovensku. Vyplýva to z ústredného portálu verejných služieb ľuďom dostupných na data.gov.sk. Meno najväčšieho slovenského básnika, politika, právnika a národného buditeľa Pavla Országha Hviezdoslava nesie obec na juhu krajiny – Hviezdoslavov či námestie v hlavnom meste Slovenska.

Na námestí v parku v obci Hviezdoslavov (okres Dunajská Streda) stojí pomník slovenského básnika z roku 1971. Ide o dielo akademického sochára Tibora Baníka a akademického architekta Rastislava Janáka. "Na pamiatku básnika slovenského ľudu pomenovali oravskí rodáci roku 1921 novozaloženú obec Hviezdoslavov. Pamätník bol postavený na 50. výročie smrti básnika a založenia obce. Október 1971," informuje jedna z lavičiek v blízkosti pomníka.

Starosta Marek Lackovič pre TASR povedal, že 100. výročie úmrtia Hviezdoslava si v obci pripomenuli kultúrou. Vo Hviezdoslavove privítali hercov z Teatro Colorato. Tí si pripravili podľa starostu "nevšedné divadelné spracovanie a prepojenie viacerých Hviezdoslavových balád".

V obci tiež odhalili nový mural. Ide o veľkoformátovú nástennú maľbu na obnovenom obecnom úrade. "Mural nám, no i našim deťom či vnukom, bude snáď už navždy pripomínať históriu, tradície, identitu a ťažkú roľnícku prácu v našej obci, v našom Hviezdoslavove. Hviezdoslavčania sú na názov svojej obce patrične hrdí a pyšní," povedal.

Hviezdoslavovo námestie má 236-ročnú históriu

Ernest Huska z referátu kultúry a kultúrnych činností  Miestneho úradu mestskej časti Bratislava - Staré Mesto pre TASR priblížil, že dnešné Hviezdoslavovo námestie má za sebou 236-ročnú históriu.

Vysvetlil, že od stredoveku býval voľný priestor pred južným úsekom mestského opevnenia každoročne zaplavovaný vodami Dunaja. "Obyvatelia mesta široké koryto rieky postupne v úseku pri hradbách zasypávali smeťami, zeminou z výkopov a nepoužiteľným stavebným materiálom zo zbúraných objektov. Medzi hradbou a tokom rieky vzniklo za niekoľko storočí rozsiahle priestranstvo, ktoré pohltilo aj niekoľko prirodzených ostrovčekov," uviedol.

Po smrti Hviezdoslava vznikla myšlienka pomenovať jeho menom niektoré dôstojné priestranstvo v Bratislave. Po dlhšom uvažovaní predstavitelia mesta usúdili, že najlepšie bude jeho meno použiť pre námestie pred Mestským divadlom, ktoré vtedy nieslo meno Palackého sady. Dnes je Hviezdoslavovo námestie podľa Husku, aj vzhľadom na klimatické zmeny, obľúbené pre mestskú kultúru, koncerty, festivaly, prechádzky aj posedenia na lavičkách v centre mesta schovanom v tieni stromov.

Socha Hviezdoslava v nadživotnej veľkosti

V blízkosti Slovenského národného divadla sa nachádza socha Hviezdoslava v nadživotnej veľkosti. Pri nej je osem stĺpikov. Na ich vrchnej ploche sú vytesané verše. Ide o prvú časť trojdielneho cyklu Letokruhy – báseň Dávam z úprimnosti duše. Huska dodal, že pomník vznikol s prispením amerických Slovákov.

Podľa dobovej tlače sa na slávnostnom odhalení zúčastnilo vyše 15.000 ľudí, ktorí zaplnili priestranstvo pred Slovenským národným divadlom i priľahlé ulice.  

TASR,

(foto: TASR)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter