Kultúra 14. november 2018

Hosťom cyklu Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy, je Iveta Malachovská


Múzeum mesta Bratislavy pozýva na predposledné stretnutie s múzeami MMB. V novembri, 24. o14,30 sa bude hovoriť o hrade Devín.

Jeho vyslankyňou je známa moderátorka Iveta Malachovská. Programový cyklus „Venujte 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy“ je zárukou populárneho priblíženia a spoznania významných muzeálnych expozícii.

Iveta Malachovská patrí k hrdým Bratislavčankám hlásiacim sa k bohatej histórii hlavného mesta. Mimoriadne silné puto ju viaže k hradu Devín:

„Hrad Devín je moje osobné miesto pamäti či na bývalý režim, či spomienka na môjho výnimočného svokra, operného speváka Ondreja Malachovského, jeho majstrovské vystúpenia na hrade...“

Návštevníci sa stretnú tiež s vedúcou oddelenia hradu Devín a archeologičkou v uvedenej lokalite – Katarínou Harmadyovou.

Hrad Devín Devín patrí medzi významné historické miesta v strednej Európe. V jeho areáli sa nachádzajú zvyšky stredovekého hradu, základy stavieb napr. z dôb Veľkej Moravy a Rímskej ríše. Kamenný stredoveký hrad bol postavený na skalnom brale najneskôr v druhej polovici 13. storočia.

Nie je však vylúčené, že to bolo krátko po zničení a vypálení hradu v roku 1233. Najstaršou stavbou na hornom hrade bola valcová veža, v ktorej strede sa nachádzal vstup do jaskynných priestorov v skalnom brale.

Krasové jaskyne a pukliny tu vznikli pred 16 miliónmi rokov, kedy boli zaplavené treťohorným morom. Pravdepodobne pri výstavbe horného hradu v 13. storočí boli objavené a umelo osekané do väčších priestorov, ktoré mohli slúžiť ako útočisko a skladovacie priestory.

Jaskynné priestory boli opäť objavené v roku 1990. V jaskynných priestoroch skalného brala pod horným hradom je v súčasnosti stála expozícia.

Hlavné mesto SR Bratislava získalo na projekt „NKP hrad Devín – sprístupnenie horného hradu verejnosti“ prostriedky z Finančného mechanizmu EHP a Nórska na opätovné sprístupnenie horného hradu, ktorý bol pre verejnosť uzavretý od jesene 2008.

Slávnostné otvorenie sa konalo začiatkom mája 2017. Na nádvorí stredného hradu sa realizujú dočasné výstavy. Viac o histórii hradu Devín a významných archeologických nálezoch či vzťahu k samotnému hradu porozpráva Katarína Harmadyová.

V Detskom ateliéri Múzeum má budúcnosť pokračuje výtvarná súťaž k projektu Obsah grafických výtvarných prác sa sústredí na tému hradu Devín.

Súťaž grafík návštevníkov múzeum uzatvorí na konci roka 2018 a v januári 2019 sa stretne porota, ktorá vyberie najlepšie práce do pripravovanej publikácie

„Venovali ste 30 minút slávy Múzeu mesta Bratislavy“. Určite sa stane v priebehu plynúceho času zaujímavým dokumentom v dejinách Múzea mesta Bratislavy v roku svojho 150. výročia.

Preto sa oplatí do súťaže zapojiť. Do Ateliéru Múzeum má budúcnosť a na program srdečne pozývajú Beáta Husová a Martina Pavlikánová.

Termín podujatia: Sobota, 24. 11. 2018, Faustova sieň, Stará radnica, 14:30

(red, mmb)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter