Kultúra 15. jún 2018

Film: V bratislavskom Kine Lumiére sa začína letný projekt €urópske filmy za €uro


V bratislavskom Kine Lumiére v piatok štartuje projekt €urópske filmy za €uro.

Po šiesty raz ponúkne divácky obľúbené snímky a diela ocenené na významných medzinárodných festivaloch. Návštevníci sa môžu tešiť na 30 filmov.

Za jedno euro sa bude premietať denne o 18.00 h, projekt potrvá do 31. augusta.

Júnová kolekcia je zostavená z desiatich titulov rôznych žánrov i tém. V ponuke je fantastická dráma Pena dní (2013) režiséra Michela Gondryho, nakrútená podľa rovnomenného románu Borisa Viana.

S dávkou absurdnosti je nakrútená kriminálna komédia Fízli (2016) v réžii hudobného producenta a multitalentovaného filmára Quentina Dupieuxa.

Z Francúzska pochádza aj Stéphanie Di Giusto, režisérka životopisnej drámy Tanečnica (2015) o hviezde európskych kabaretov éry belle époque Loie Fuller.

Vo filme približuje jej fatálny vzťah s vtedy mladou tanečnicou Isadorou Duncan, ktorý ju priviedol k úplnému pádu.

Severskú kinematografiu zastupujú v júni v projekte štyri snímky - Muž menom Ove (2015), ktorú nakrútil Hannes Holm podľa knižného bestselleru Fredrika Backmanna.

Ďalej biografická dráma Olli Mäki (2016) režiséra Juha Kuosmanema, ďalej film absolventa pražskej FAMU Grímura Hákonarsona Barani (2015) a oceňovaná psychologická dráma Hon (2012) dánskeho režiséra Thomasa Vinterberga o tom, kam až môže zájsť hystéria vyvolaná nevinnou lžou.

Poľskú kinematografiu zastupujú v projekte dva filmy - poetický príbeh hľadania vlastnej identity Ida (2013) Pawla Pawlikowského ovenčený Oscarom za Najlepší cudzojazyčný film, Cenou BAFTA i ďalšími oceneniami.

A napokon životopisný film Posledná rodina (2016), celovečerný debut režiséra Jana P. Matuszyńského, venovaný životu a dielu maliara Zdzisława Beksińského.

V júni sa diváci môžu tešiť v rámci projektu aj na celovečerný dokument o austrálskom hudobníkovi a spevákovi Nick Cave: 20.000 dní na Zemi (2014), ktorý nakrútili Iain Forsyth a Jane Pollard.

Film nie je tradičnou biografickou retrospektívou, ale záznamom života hudobníka, ktorý sa neustále necháva unášať Múzou.

Počas leta sa v projekte premietnu aj ďalšie zaujímavé tituly, medzi nimi napríklad Samotári (2000) Davida Ondříčka, celovečerný dokument Amy (2015) Asifa Kapadiu o divokom živote hudobnej ikony Amy Winehouse, Mladosť (2015) v súčasnosti najznámejšieho talianskeho režiséra Paola Sorrentina či Hanba (2011) Steva McQueena s Michaelom Fassbenderom v hlavnej úlohe samoľúbeho a úspešného muža.

(TASR)
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter