Kultúra 22. január 2020

Film Príliš osobná známosť mal nedávno premiéru v Bratislave


V Bratislave a v Prahe mal premiéru slovensko - český film Príliš osobná známosť.

Slovenský podiel má scenár, ktorý vychádzal z jednej z trinástich titulov Evity Urbaníkovej - Tvardzik, ktorá spolu s režisérkou Martou Ferancovou napísala scenár. Produkcie sa zhostil Peter Núňez, ktorý po druhýkrát vsadil na evitovku.

Motivoval ho úspech sfilmovaneho románu Všetko alebo nič, ktorý lámal rekordy návštevnosti. Videlo ho okolo 850 000 divákov. Sfilmovanie druhej evitovky si vyžiadalo odvahu a risk. Producent narazil na problém s pridelením dotácie i napriek tomu, že za 100-tisícovú dotáciu priniesol štátu zo vstupného viac ako milión eur. A tak sa vypisovaním žiadostí vzdal.

V Čechách bol úspešnejší. Poskytnutie dotácie si vyžiadalo aj časti postáv obsadiť českými hercami.

Zdá sa, že to je bonus pre film, pretože tri ženské postavy skvele stvárnili T. Wilhelmová - Dyková, Petra Hřebíčková a E. Balzerová. Štvrtou "žienkou" je dievčatko Valentínka Bečková, ktorá ako povedala režisérka, je rodená herečka. Vraj ako bol Tomáš Hollý.

Zo slovenských hercov menšie role majú Marián Mittaš a Ľ. Kostelný.

Mužské postavy stvárnili zahraniční herci - dvaja Chorváti a jeden Srb. A rovnako ako ich české partnerky, hrali výborne.

V podstate celý film je možné hodnotiť ako romantickú komédiu, ktorá odhaľuje aj odvrátenú tvár vo vzťahu troch párov. Nie je núdza o emócie a humor. Konzervatívnejší divák určite bude mať výhrady k dosť tvrdým erotickým scénam.

Producentovi treba poďakovať za odvahu, pretože našiel možnosť ako preklenúť nezmyselné procedúry v poskytovaní dotácii na tvorbu filmu a tak si na film vybral pôžičku z banky. Toto je produkcia filmu na slovenský spôsob.

Filmu treba zapriať, aby si našiel divákov, aby sa návštevnosť priblížila k predchádzajúcemu filmu. Zároveň sa tešme na tretí film podľa Evitinej knihy, nakoľko prvá klapka je už na spadnutie.

Čitateľom Bratislavského kuriéra preposielam tento odkaz: Srdečne pozdravujem kinofilov, ale najmä priaznivcov slovenskej filmovej produkcie a prajem príjemný zážitok z filmu Príliš osobná známosť. Peter Núñez

- mik -

Foto: Zdroj: Continental Film

Na snímke zprava: Peter Núňez, Evita Urbaníková - Twardzik,  Marta Ferancová, Petra Hřebíčková v náručí s  Valentínkou Bečkovou, Táňa Dyková a Janko Popovič Volarič

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter