Kultúra 20. máj 2019

Festival Dolce Vitaj ponúkne umenie starých majstrov aj tvorbu súčasných talianskych umelcov


Program tohtoročného festivalu DOLCE VITAJ stavia na prienikoch starého a nového v umení. Je mozaikou rôznych umeleckých druhov, ktoré sa snažia priblížiť súčasné Taliansko a rovnako tak aj tvorbu starých majstrov.

Pripomenie 500. výročie smrti Leonarda da Vinciho a ponúkne ukážku toho, čím žije talianska kultúra dnes – v divadle, literatúre, vizuálnom umení, fotografii, dizajne, hudbe a vo filme.

Spisovateľ Paolo Giordano, výstava Giuseppeho Chiariho či fotografií talianskej krajiny, koncert Avion Travel, predstavenie divadelného súboru Fortebraccio z Bologne – to je len časť z viac ako desiatky podujatí.

Festival organizuje Taliansky kultúrny inštitút v Bratislave.

Taliansky festival Dolce vitaj prináša cez tradície a súčasnosť to najlepšie z talianskej kultúry už po dvanásty raz.

Je pre mňa potešením, že sa prostredníctvom umenia, filmu a gastronómie festival v roku 2019 dostáva aj do Popradu, Žiliny a ďalších slovenských miest.

Tento  rok sa nesie v znamení osláv 500. výročia smrti Leonarda da Vinciho a tak sa jednou z nosných tém festivalu stáva renesancia,

ktorú si priblížime inscenovanou prednáškou o Leonardovi a dokumentárnymi filmami o veľkých majstroch renesancie a baroka.

Okrem toho sa vďaka Talianskemu kultúrnemu inštitútu môžeme zoznámiť s ďalšími výnimočnými  projektmi z oblasti divadla, hudby, literatúry, ale aj s talianskym životným štýlom súčasnosti,“

povedal k aktuálnemu ročníku festivalu Dolce Vitaj Gabriele Meucci, taliansky veľvyslanec na Slovensku.

Prvým podujatím bude výstava, ktorá priblíži dielo Giuseppeho Chiariho, významného talianskeho skladateľa, performera a konceptuálneho umelca,

úzko spojeného s hnutím Gruppo ´70, medzinárodným hnutím Fluxus a tvorbou mnohých intelektuálov ako bol aj John Cage.

Jeho umelecká tvorba ovplyvnená minimalizmom významne poznačila výtvarnú a hudobnú scénu šesťdesiatych a sedemdesiatych rokov

a priviedla ho k účasti na tých najvýznamnejších umeleckých fórach ako Bienále v Benátkach (1972, 1976, 1978, 1984), či Bienále v Sydney (1990).

Výstavu zo zbierky Carla Palliho v Prate predstaví Považská galéria umenia, Žilina od 17. mája do 30. júna 2019.

Dizajn je pravidelnou súčasťou festivalovej ponuky a tak sa aj v tomto roku dostáva do programu vďaka projektom, ktoré sa tejto oblasti venujú dlhodobo.

Dni architektúry a dizajnu pripravili 31. mája 2019 o 21.00 hod na Fakulte architektúry STU stretnutie s kurátorkou a významnou predstaviteľkou talianskeho dizajnu Marvou Griffin.

Je známa ako mentorka mladých a začínajúcich dizajnérov a ako zakladateľka a kurátorka SaloneSatellite, výstavného priestoru na najväčšom veľtrhu nábytku na svete Salone del Mobile v Miláne.

Hosťami desiateho ročníka medzinárodného festivalu súčasného dizajnu Bratislava Design Week 2019 bude od 6. do 9. júna benátsky Ateliér Zaven a kurátorka Maria Cristina Didero,

autorka dokumentu “Super Design. Italian Radical Design 1965-75”, ktorý nakrútila spolu s Francescou Molteni.

Celé tri mesiace - od 5. júna do 15. septembra 2019 – bude v priestoroch Slovenského národného múzea na Vajanského nábreží v Bratislave veľkolepá výstava s názvom V ústrety kráse - talianska krajina vo fotografii.

Výber z diel najvýznamnejších predstaviteľov talianskej fotografie vypovedá o vývoji Talianska na prelome dvadsiateho a dvadsiateho prvého storočia.

Sto tvárí talianskej krajiny z pohľadu tridsiatich piatich fotografov. Kurátormi výstavy sú Walter Liva a Roberto Mutti.

Tradične býva súčasťou Dolce Vitaj filmová prehliadka CINEVITAJ; tohto roku s podtitulom

Veľkí talianski majstri na plátne.

Dramaturgia prehliadky sa viaže k 500. výročiu smrti Leonarda da Vinciho - sochára, maliara, architekta, hudobníka a vynálezcu, ktorý je považovaný za archetyp „renesančného človeka“.

Cyklus dokumentárnych filmov o veľkých talianskych umelcoch priblíži aj ďalších majstrov talianskej renesancie a baroka - Michelangela, Raffaella, Botticelliho, Caravaggia a Tintoretta.

Až na jeden titul si diváci budú môcť pozrieť všetky filmy v absolútnej premiére v Kine Lumière od 6. do 27. júna 2019 a niektoré z nich sa okrem Bratislavy objavia aj v iných slovenských mestách (Košice, Žilina, Poprad, Modra, Prievidza).

Festival Dolce Vitaj oficiálne otvorí 7. júna 2019 o 19.30 hod. legendárne talianske hudobné zoskupenie Avion Travel, ktoré pôsobí na jazz-popovej scéne od osemdesiatych rokov,

ako jedno z najvýznamnejších v tomto žánri. V roku 2000 sa ich pieseň Sentimento stala víťaznou skladbou Festivalu Sanremo a skupina získala zároveň aj Cenu kritiky.

Sú autormi rôznych skladieb pre rozhlas, televíziu, divadlo a film. Môžu sa pochváliť spoluprácou s umelcami takých mien ako Paolo Conte, Enzo Avitabile či Andrea Bocelli.

Koncert sa uskutoční vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu, vstup voľný.

Úspešný taliansky autor Paolo Giordano (Osamelosť prvočísel, Ľudské telo, Čierna a strieborná) sa po troch rokoch vracia do Bratislavy, tentokrát ako hosť festivalu Dolce Vitaj.

Pod hlavičkou Dolce Vitaj sa uskutoční aj jedno z predstavení v rámci medzinárodného divadelného festivalu Eurokontext.sk.

Do Bratislavy pricestuje divadelný súbor Fortebraccio z Bologne, ktorý prinesie antickú poému Pieseň piesní inšpirovanú biblickými motívmi.

Do punkovej verzie ju spracoval Roberto Latini – režisér, autor adaptácie a herecký predstaviteľ monodrámy. V slovenskej premiére 12. júna 2019 o 19.00 hod. v Štúdiu SND, vstupenky na www.snd.sk.  

Bratislavská CT Gallery na Panskej ul. predstaví na Slovensku po prvý raz diela mladej energickej talianskej výtvarníčky Eleny Monzo.

Výstava EROINA / HRDINKA približuje sociálne postavenie žien v rôznych etnikách a ich vnímanie v odlišných kultúrach a tradíciách.

Autorka ich zobrazuje v jemne dekadentnom štýle, používa k maľbe zlato a make-up, ako symboly márnivej túžby po bohatstve a dokonalosti. Kurátorkou je Michela Franzelli, výstava potrvá od 17. júna do 7. júla 2019.

Massimo Polidoro je významný taliansky novinár, spisovateľ a predovšetkým propagátor vedy. Do Bratislavy prichádza v rámci svojho talianskeho turné s inscenovanou prednáškou Ja, Leonardo – tajný život rebelského génia,

ktorá vznikla pri príležitosti Leonardovho jubilejného roku. Uskutoční sa v taliančine 18. júna 2019 o 10.00 hod. v Kine Lumière a je určená predovšetkým študentom talianskeho jazyka.

V rovnaký deň sa v kníhkupectve Martinus na Obchodnej ul., o 18.00 hod. Pišta Vandal stretne s autorom knihy Leonardo.

Tajný život rebelského génia (Leonardo. Il romanzo di un genio ribelle, Edizioni Piemme, 2018) Massimom Polidorom, aby predstavil slovenskej verejnosti jeho tvorbu, vzťah k vede a predovšetkým renesančného génia Leonarda.

V rámci aktuálneho ročníka Festivalu J. K. Mertza vystúpia dvaja talianski klasickí gitaristi: Aniello Desiderio a Carlo Curatolo.

Aniello Desiderio bude hrať 19. júna 2019 o 19.00 hod. v Zrkadlovej sieni Primaciálneho paláca v Bratislave a Carlo Curatolo sa predstaví na druhý deň, 20. júna o 19.00 hod. v koncertnej sieni Klarisky v Bratislave.

Ako každý rok bude súčasťou festivalu aj Taliansky trh na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde si v od 17. do 26. júna okoloidúci vychutnať špeciality talianskej kuchyne.

Záverečný koncert festivalu Dolce Vitaj sa uskutoční 28. júna 2019 o 19.00 hod. vo Veľkom

koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu.

V rámci neho sa predstaví taliansky multiinštrumentalista a hudobný skladateľ - experimentátor s klasickým základom Luca D’Alberto so svojím triom.

K obdivovateľom jeho hudby patrí Wim Wenders, Donata Wenders, Fernando Arrabal, Peter Lindbergh či Lars Von Trier.

Zoskupenie Luca D'Alberto Trio prichádza na Slovensko prvýkrát, v rámci európskeho turné, na ktorom predstavuje nový album Exile. Vstup voľný.

(red)

1 komentár
ODPOVEDAŤ DMarkoo | 20. 5. 2019, 19:31

Naájditeee nahé Ženy vo vašom suuseedstve tu zadajtee na-: nome.ga/nahe

Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter