Kultúra 8. november 2021

Do hlavného mesta dorazil pôvodný mobiliár Lekárne u Salvatora


Originálny mobiliár bratislavskej Lekárne u Salvatora, ktorý kúpilo hlavné mesto za takmer milión eur od súkromného zberateľa z Nového Mesta nad Váhom, je už späť v Bratislave. S jeho sťahovaním do depozitára na bratislavskom Primaciálnom námestí pomáhali aj reštaurátori a kustód Múzea mesta Bratislavy. Spolupracovali pritom aj s Mestským ústavom ochrany pamiatok v Bratislave.

Presun trval sedem dní

"Postup demontáže bol technicky náročný, pričom celý presun trval sedem dní. Ťažká mramorová doska stola, šesť levov, ktoré ju podopierajú, a lavabo (umývadlo) z pieskovca vyžadovali dôkladnú prípravu a opatrnú manipuláciu," priblížilo bratislavské mestské múzeum na sociálnej sieti. Pripravuje taktiež dokumentáciu, ktorá poslúži pri opätovnom zložení historického mobiliára v budove Lekárne u Salvatora. "Tam bude umiestnený po rekonštrukcii budovy," spresnilo múzeum.

Originálny mobiliár Lekárne u Salvatora na Panskej ulici v hlavnom meste tam bol od vzniku budovy v roku 1904 a v 90. rokoch minulého storočia bol odvezený mimo Bratislavy. Skončil nakoniec u súkromného zberateľa v Novom Meste nad Váhom. Ten sa s hlavným mestom dohodol na predaji mobiliára za 990.000 eur bez DPH.

Múzeum mesta Bratislavy tvrdí, že mobiliár má nevyčísliteľnú historickú aj pamiatkovú hodnotu 

Kúpu odôvodnil magistrát tým, že chce prinavrátiť do budovy Lekárne u Salvatora, ktorá je národnou kultúrnou pamiatkou a minulý rok ju nadobudlo mesto zámenou do svojho výlučného vlastníctva, pôvodný mobiliár a tiež pôvodnú funkciu lekárne.
Mobiliár lekárne vznikol v roku 1727, keď rehoľa jezuitov zriadila lekáreň vo svojej budove jezuitského kolégia na Kapitulskej ulici 26. Neskôr bola lekáreň presťahovaná aj s mobiliárom do Csákyho paláca na Panskej 33, teda do objektu susediaceho s dnešným domom u sv. Salvatora. Múzeum mesta Bratislavy tvrdí, že mobiliár má nevyčísliteľnú historickú aj pamiatkovú hodnotu nielen v domácom, ale aj celosvetovom kontexte.

TASR

(foto: TASR)

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter