Kultúra 22. september 2019

Divadlo Nová scéna prinieslo slávny muzikál Les Misérables - Bedári


Bratislavské Divadlo Nová scéna uviedlo v piatok 20. septembra slovenskú premiéru slávneho muzikálu Bedári. Podľa románu Victora Huga ho napísali Alain Boublil a Claude-Michel Schönberg, ktorý zároveň aj zložil hudbu.

Režisérkou je Marie Zamora, choreografom Ján Ševčík, scénu navrhol Petr Hloušek, kostýmy Ľudmila Várossová a Adriena Adamíková, muzikál hudobne naštudovala Iveta Weis Viskupová, text preložila Katarína Labajová-Pokorná, texty piesní prebásnil Ján Štrasser. Jakub Žídek a Peter Valentovič dirigujú 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu. 

Muzikál Bedári, príbeh o Jeanovi Valjeanovi, galejníkovi na úteku, a siroty Cosetty, sa po 39 rokoch od jeho parížskej premiéry dostáva k slovenskému divákovi.

V réžii a hudobnej supervízii Marie Zamora sa v hlavnej postave Jeana Valjeana predstaví Titusz Tóbisz, postavu Javerta hrajú v alternácii Lukáš Vlček a Jiří Daniel, úlohu Mariusa hrá Peter Makranský, Cosettu alternujú Alžbeta Bartošová a Michaela Baladová Danielová, Thénardierku stvárňujú Katarína Hasprová a Marta Potančoková, Thénardiera alternujú Jaroslav Rusnák a Igor Šimek, v postave Fantiny sa predstaví Veronika Prášil Gidová.

„Bola som na konkurze, veľmi som chcela túto rolu hrať a bola som veľmi nadšená, keď ma vybrali. Bola tu totiž veľká konkurencia zo Slovenska aj Čiech. Vnímam to ako osobný úspech už pre to, že pani režisérka tú rolu sama hrala a robí to na svetovej úrovni,“ uviedla k muzikálu Alžbeta Bartošová v postave Cosetty. 

„U mňa to bol ťažký vývoj, najprv som prešla konkurzmi, keď sa to malo pôvodne robiť s iným tímom, tam som dostala inú rolu. Potom sa to celé zrušilo, čakali sme rok či dva, potom boli nanovo konkurzy, tak som znova išla a režisérka si ma vybrala na inú rolu. Ešte sme museli nahrať videonahrávky, to posielali do agentúry v Londýne a tam nás museli odobriť.

Takže bolo veľmi zložité dostať postavu, som nakoniec rada, že som dostala postavu madam Thénardier, pretože je to úplne iné, ako som doteraz spievala a hrala. Nikdy som takúto vyslovene zákernú, veľmi zlú postavu nerobila, ešte aj s vtipnými prvkami, aby to nebola karikatúra,“ doplnila Katarína Hasprová.   

„Toto je taký výnimočný muzikál, že koľko energie zhltne, toľko aj prinavráti späť. Bedári majú zvláštnu schopnosť pospájať ľudí, lebo keď vyjdem na scénu a oslovím malú Cosettku, ktorá ma desať rokov, už pri oslovení má slzy v očiach. Takže nedokážem byť mimo diania, spevák alebo herec má čo robiť, aby zostal reálne v tomto svete,“ dodal Titusz Tóbisz.  

„Priznám sa, ja som tak trocha skromne aj čakal, lebo som vždy chcel hrať Mariusa. Nebolo mi to hneď dopriate, lebo pani režisérka ma na prvom kastingu veľmi nechcela, ale ja som povedal – som Marius a hotovo.

Až na druhom či treťom kastingu mi to u nej vyšlo, presvedčil som ju. Je mi sympatická postava Mariusa, myslím si, že ešte aj vekovo sa tam vmestím. Spevácky je to obľúbená postava, mám nádherné dve partnerky Cossettky, sú výborné speváčky, krehké, šarmantné 'baby',“ povedal pre TASR Peter Makranský.  

Podľa jeho slov bola latka profesionality zo strany režisérky nasadená veľmi vysoko, netolerovala žiadne meškanie, nepripravenosť či nezáujem. Kým si nato ansámbel zvykol, vznikli vraj aj menšie konflikty. Bolo to aj fyzicky náročné, pred každou skúškou boli rozcvička, rozospievanie, veľa rozhovorov o histórii tohto muzikálu.  

Muzikál mal svetovú premiéru v roku 1980 v parížskom Paláci športu, jeho anglická verzia bola prvýkrát uvedená v londýnskom Barbican Theatre v roku 1985 a o dva roky neskôr na Broadwayi. Bedári sú najslávnejší a najdlhšie hraný divadelný muzikál na svete, ktorý má na svojom konte viac ako 160 medzinárodných ocenení, vrátane ôsmich cien Tony Awards.

Filmová adaptácia s Hughom Jackmanom a Russellom Crowom bola ocenená tromi Oscarmi, pôvodný album z predstavenia na Broadwayi, ako aj symfonická nahrávka získali cenu Grammy. Muzikál doteraz videlo viac ako 70 miliónov divákov, uviedli ho v 52 krajinách, viac ako v 400 mestách a v 22 rôznych jazykoch. 

(TASR)
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter