Kultúra 25. jún 2018

Bratislava Street Art Festival opäť mení Kamenné námestie na umeleckú zónu


V hlavnom meste sa v pondelok začína 8. ročník Bratislava Street Art Festivalu. Milovníci umenia z radov obyvateľov Bratislavy i návštevníkov mesta sa tak majú opäť na čo tešiť na Kamennom a Jakubovom námestí.

Galéria pouličného umenia, teda Street Art Gallery na Kamennom námestí sa vytvára už tretím rokom. Steny v tejto lokalite zdobia už viaceré diela medzinárodných umelcov, ku ktorým by mali tento rok pribudnúť ďalšie tri plochy.

Zo slovenských umelcov sa predstaví bratislavský fotograf Lousy Auber, a to so svojím konceptom reinterpretácie fasády bývalého Hotela Kyjev.

"Museli sme zohľadniť veľa technických faktorov a z toho vyplynul aj prirodzený nápad reinterpretácie štruktúry samotnej fasády.

Nechceli sme ľudí provokovať nejakým voľným umeleckým prejavom, pretože Hotel Kyjev je pre túto časť mesta ikonickou stavbou, ktorú ľudia dlhodobo vnímajú a to treba rešpektovať," hovorí fotograf Auber na margo diela s názvom Hotel Kyjev Deconstructed.

Z fasády roky zavretého hotela tak má vzniknúť jedno z najväčších diel v Európe.

Projekt pouličnej galérie si však pomaly nachádza cestu aj do iných častí mesta. Tento rok sa v rámci pilotného projektu v menšej forme dostane aj na Jakubovo námestie, kde budú výtvarníci maľovať v sobotu (30.6.) svoje diela priamo na elektrické rozvádzacie skrine.

Organizátori si zároveň pripravili aj jedno prekvapenie. Bratislavčania budú môcť totiž po niekoľkých rokoch navštíviť neprístupnú strechu nákupného centra My Bratislava Tesco na Kamennom námestí.

"V sobotu tam máme pripravený bohatý detský program a návštevníci si zároveň môžu užívať netradičný výhľad a sledovať vznik umeleckého diela na fasáde bývalého hotela Kyjev," približuje organizátor festivalu Tomáš Lukačka.

Bratislava Street Art Festival 2018 je realizovaný s finančnou podporou Krajskej organizácie cestovného ruchu, Magistrátu mesta Bratislava a Bratislavského kultúrneho a informačného strediska (BKIS).

(tasr)
0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter