Kultúra 7. november 2019

12. ročník festivalu Svätomartinské dni v Bratislave bude tento víkend


Bratislava opäť ožije svätomartinskými oslavami. Svätomartinské dni v hlavnom meste začínajú v piatok 8. novembra a potrvajú do nedele 10. novembra na Primaciálnom námestí.

V minulosti boli oslavy známe pod názvom Sviatok mladého vína. A práve mladé víno sa už tradične bude svätiť v Kaplnke sv. Ladislava v Primaciálnom paláci.

Svätomartinské dni po dvanásty raz oživia tradíciu svätomartinských osláv v hlavnom meste. Tieto oslavy mladého vína patria medzi obľúbené podujatia nielen pre vinárov, ale aj všetkých Bratislavčanov.

Milovníci dobrého vína sa môžu tešiť na ochutnávky tohto moku, pričom pôjde o prvé bratislavské vína tohtoročného zberu. Svoje celoročné úsilie, výsledky umu vinárov, ale aj tohoročnej úrody predstavia vinári z Račianskeho vinohradníckeho spolku.

Stánky vinárov na Primaciálnom námestí budú otvorené:


Piatok 8. novembra

od 14:00 do 22:00

 

Sobota 9. novembra

od 12:00 do 22:00

 

Nedeľa 10. novembra

od 12:00 do 18:00

 

Ochutnávanie prvého bratislavského vína tohtoročného zberu z Rače a Nového Mesta sa začne v piatok 8. novembra a potrvá do nedele 10. novembra na Primaciálnom námestí. Toto trojdňové podujatie bude oslavou výsledkov práce račianskych a novomeštianskych vinárov. Hlavné mesto týmto podujatím posilňuje historické vedomie a vzťah Bratislavčanov k vlastným tradíciám.

Svätomartinské dni spoločne pripravili hlavné mesto SR Bratislavy, Bratislavská arcidiecéza a Račiansky vinohradnícky spolok. Bratislavská arcidiecéza plánuje sláviť Svätomartinské trídiuum predovšetkým bohoslužbami, ktoré búdu 9. novembra o 17:00 hod., 10. novembra o 10:30 hod. a 11. novembra o 17:00 hod. v Katedrále svätého Martina.

História vinohradníctva a vinárstva v regióne Bratislavy siaha takmer 3 000 rokov do minulosti a dlhé storočia bol najvýznamnejším vinohradníckym regiónom Slovenska.  Bratislavskí vinári sa tešili veľkej priazni samotnej kráľovnej Márie Terézie. V 16. až 18. storočí mala Bratislava najväčšiu výmeru vinohradov a bola najväčším producentom vína na území Slovenska.

(red, hmb)

Foto: ilustračné/Archív bk

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter