Dobre vedieť 4. apríl 2019

Slovensko tento rok čaká najväčší súboj výčapníkov. Ako má vyzerať skutočný profesionál?


Ktorí budú patriť medzi najlepších? Plzeňský Prazdroj Slovensko ako líder v oblasti budovania pivnej kultúry spúšťa jednu z troch súťaží,

počas ktorej ukážu svoje umenie čapovať stovky výčapníkov zo všetkých kútov Slovenska. Ich spoločným cieľom pritom nie je len víťazstvo,

no najmä to, aby svojim zákazníkom priniesli čo najdokonalejší pivný zážitok. Čo by mal spĺňať správny výčapník a na čo si rozhodene musí dávať pozor?

Starou pivárskou pravdou je, že sládok pivo varí, ale výčapník ho robí. S umením dokonale načapovaného piva sa však nestretávame vo všetkých prevádzkach.

Plzeňský Prazdroj Slovensko preto aj tento rok pokračuje vo svojich aktivitách, vďaka ktorým pozdvihuje pivné remeslo a kvalitu pivného zážitku.

Výčapníci zo slovenských krčiem a prevádzok môžu svoje umenie predviesť až v troch súťažiach, z ktorých každá má okrem dokonale načapovaného piva aj svoje špecifiká dané značkou piva.

Pre Pilsner Urquell Master Bartender je dôležitým kritériom i to, aby víťaz dokázal Pilsner Urquell prezentovať ako svetové a prémiové pivo,

Šariš Majster výčapu musí okrem dokonalého načapovania piva ladiť aj s našim národným folklórom a dôrazom na slovenský pôvod a v súťaži Gambrinus Majster výčapu je základom zdravý rozum v prístupe ku kvalitnému pivu, a to už 150 rokov.

Našim spoločným cieľom je, aby sme ako líder v kategórii čapovaného piva našim zákazníkom prinášali čo najdokonalejší pivný zážitok a pozdvihovali atraktívnosť a zároveň tržby samotnej prevádzky.

Zle načapované pivo, nedostatočná starostlivosť oň a tiež nekvalifikovaný výčapník vedia tento zážitok do značnej miery pokaziť,“ vysvetľuje Branislav Kubiš, obchodný riaditeľ pre prevádzky a reštaurácie, Plzeňský Prazdroj Slovensko a dodáva:

Každá zo značiek má svojho spotrebiteľa, ktorého oslovuje sebe vlastným spôsobom. Bez ohľadu na to, či ide o prémiový ležiak, tradičné české pivo alebo pivo so slovenskou iskrou, pivný zážitok musí byť vždy dokonalý.“

Čo súťažiach čaká?

Všetky pivá z portfólia Plzeňského Prazdroja Slovensko opúšťajú brány pivovaru v perfektnej kondícii a v tej najlepšej kvalite.

Aby sa odborná porota zložená zo sládkov presvedčila o tom, že spotrebitelia dostanú na stôl pivo v úplne rovnakej kvalite, pripravili si pre súťažiacich niekoľko náročných disciplín.

Slepá degustácia rôznych pív, dokonalá znalosť histórie zlatého moku či načapovanie perfektnej „hladinky“ s penou hustou ako smotana sú len zlomkom schopností, o ktorých musia porotu presvedčiť.

Výčapníci totiž musia dokázať, že ich práca pre nich nie je len zamestnaním, ale aj poslaním.

V rámci hodnotenia súťaže budú výčapníci takisto zbierať body v písomnom teste z teoretických znalostí pivnej kultúry, starostlivosti o pivo, varného procesu a vedomostí o značke.

Musia ukázať, že sú tými, ktorí pozdvihujú pivnú kultúru a kvôli ktorým sa zákazníci budú vracať s radosťou do prevádzky.

Pivo je totiž podľa nedávneho prieskumu pre Slovákov stále nápojom číslo jeden a siahajú po ňom častejšie ako po víne.

Správny výčapník má vždy mokré ruky

Výčapníka, ktorý sa o pivo stará s vášňou a srdcom, spoznáte už pri prvom podaní ruky.

„Keď výčapníka pozdravím a zistím, že jeho ruka je mokrá, je to pre mňa prvý signál, že čapuje dobré pivo.

Je to totiž znamenie, že sa stará o čistotu skla, čo je pre nás alfa omega čapovania,“ hovorí starší obchodný sládok Václav Berka s tým, že práve špinavé sklo je jedným z najväčších hriechov výčapníkov.

„Pozorne tiež sledujeme, či nechá odkvapkať zoxidovanú penu, či čapuje pod uhlom 45 stupňov a na jeden ťah. Musí tiež zachovať správny pomer piva a peny, aby bol v pohári priestor na vychutnanie všetkých aróm,“ dodáva Václav Berka.

Po takomto servírovaní piva už len potrebujete od výčapníka počuť tradičné Na zdravie a zlatý mok si do posledného dúška vychutnať.

Čo správny výčapník nikdy neurobí?

1. neprenáša na zákazníkov zlú náladu

2. pred čapovaním nezabudne umyť pohár

3. nehýbe pohárom hore a dolu a nečapuje na viackrát

4. nečapuje pivo s penou s veľkými bublinami

5. nepoloží pohár pod pípu a potom z výšky čapuje

6. nezlieva rozčapované pivá do jedného pohára

7.sud s pivom nekotúľa ani nehádže

(red)

Ilustr. foto: prazdroj.sk

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter