Počet členov Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov sa výrazne zvýšil. Kým vlani zväz hájil záujmy pekárenských firiem s počtom zamestnancov 5-tisíc, tento rok to bude o 2-tisíc ľudí viac.
To znamená, že jednotná organizácia bude zastupovať 7-tisíc zamestnancov v sektore. Podľa aktuálnych oficiálnych štatistík v pekárenstve, cukrárenstve a vo výrobe cestovín pracuje 11-tisíc ľudí.
Výsledky ich práce za posledné mesiace budú pozitívne nielen pre férových obchodníkov, ale aj pre verejnosť.
Ich kroky ocenila i podpredsedníčka vlády a ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná.
„Začiatkom roku 2018 sa slovenskí pekári združení v menších profesijných organizáciách dohodli,
že sa spoja a stanú sa členmi najstaršej a najväčšej profesijnej organizácie Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Dôvodom bol najmä fakt, že jedna silná organizácia dokáže efektívnejšie presadzovať záujmy slovenských pekárov.
Som rada, že sa nám v tomto roku podarí rady zväzu rozšíriť o nových členov, ktorí spolu dávajú prácu dvom tisíckam ľudí.
Pevne verím, že naša snaha povedie k záchrane tradičného slovenského pekárenstva,“ priblížila Tatiana Lopúchová, predsedníčka Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov.
Práve pekárenstvo je jedným z najohrozenejších odvetví na našom trhu. Pekári už dlhodobo bojujú s nedostatkom kvalifikovanej pracovnej sily, nedostatkom financií na investície,
ako aj s problémami v dôsledku nevyrovnaného boja s obchodnými reťazcami. „Je nevyhnutné, aby sme na Slovensku zabezpečili budúcnosť pekárov, cukrárov i cestovinárov.
Ide totiž o potraviny, ktoré konzumujeme denne. Chcem vyzdvihnúť, že sa im podarilo nájsť spoločnú cestu a spojiť sa do jednej organizácie.
Práve to je cesta, ako presadzovať svoje požiadavky proti dominantným reťazcom, ktoré zneužívajú nejednotnosť našich potravinárov i poľnohospodárov,“ uviedla ministerka Gabriela Matečná.
Pekári združení vo zväze stáli v poslednom roku pri zrode viacerých významných udalostí.
So Zväzom obchodu SR vypracovali a podpísali Memorandum o poctivom obchode, ktoré má pomôcť férovému podnikaniu v potravinárskej výrobe.
„Podpis memoranda vyústil do tvorby iniciatívy Poctivý obchod, ktorá má verejnosti priblížiť, ktorí obchodníci sú čestní k svojim dodávateľom i zákazníkom.
V prípade, že obchodník spĺňa podmienky, získa ocenenie Poctivý obchod. Budeme ho odovzdávať raz ročne.
V posledných mesiacoch sme sa aktívne zúčastňovali aj na tvorbe novely zákona o neprimeraných obchodných podmienkach, ktorý by mal prísť do platnosti v najbližších týždňoch,“ uviedla Tatiana Lopúchová.
VÝZNAMNÉ KROKY, NA KTORÝCH SA PODIEĽALI PEKÁRI ZDRUŽENÍ V JEDNOTNOM ZVÄZE:
Stáli pri rokovaniach o podobe novely zákona o neprimeraných obchodných podmienkach a zákona o cenách
Vytvorili iniciatívu Poctivý obchod
Zaslúžili sa o vznik a podpis Memoranda o poctivom obchode
Zaslúžili sa o vznik a podpis Memoranda o spolupráci v pekárenskom priemysle spolu s ďalšími pekárenskými organizáciami z Česka, Maďarska, Poľska a Rumunska
Vôbec prvýkrát v histórii slovenskí pekári zorganizovali spoločnú výstavu – Pekársky dvor – na akcii Danubius Gastro
Spolupracovali na vypracovaní Špecifickej hygienickej príručky pre pekársku výrobu, ktorá bola schválená aj odbornou komisiou v Bruseli
Podarilo sa presadiť do praxe, že dotácie vymedzené v Programe pre potravinárov môžu čerpať aj pekári
(red)
foto: tasr