Mestské časti 25. máj 2018

Juniáles v Dúbravke bude 16. júna, mestská časť pripravuje súťaž


Čerešne na stromoch, na ušiach, v koláči, zavárané, aj „tekuté“. Na vrchole čerešňovej sezóny a s cieľom oživiť a pripomenúť čerešňovú tradíciu a históriu Dúbravky, vypísala mestská časť Dúbravka Veľkú čerešňovú súťaž.

Čerešne sa budú fotiť i tvoriť a všetko sa to vyhodnotí na Čerešňovom juniálese, ktorý je naplánovaný na sobotu 16. júna od 15-tej pred Domom kultúry Dúbravka,“ približuje Peter Varga, riaditeľ Domu kultúry Dúbravka.

Súťažiť sa bude v dvoch kategóriách: 1.Digitálne fotografie čerešní v rôznych podobách a formách. Môže ísť o snímky čerešničiek na strome, na tanieri, v debničkách na trhu i ako dekorácie či koláčové dobroty.

Prípadne snímky vašej „domácej čerešničky“ či Dúbravky ako čerešničky Bratislavy. Nápadov je veľa, popustite svoju fantáziu... Fotografie možno posielať mailom na tlacove@dubravka.sk alebo pridávať priamo do eventu na fcb.

2.Čerešňové tvorenie pre deti do 10 rokov. Kreslenie, maľovanie, farbenie, kašírovanie či modelovanie... Diela spoločné aj jednotlivých „detských umelcov“.

Mestská časť vyzýva, aby sa súťažiaci nechali inšpirovať čerešňami, vytvorili dielo vo formáte A4, A3 alebo trojrozmerné, a odovzdali ho redakcii Dúbravských novín na Žatevnej 4 (na vrátnici miestneho úradu).

Súťaž 2. je prioritne určená pre materské školy a prvý stupeň základných škôl, no aj pre ostatné detičky. Diela bude redakcia zbierať do 12. júna.

Najlepšie čerešňové dielka ocenia Dúbravské noviny na Čerešňovom juniálese originálnymi dúbravskými čerešňovými cenami, redakcia ich uverejní na fcb mestskej časti a v Dúbravských novinách.

Mestská časť začala pred dvomi rokmi oživovať aj svoju čerešňovú tradíciu a slávnu minulosť. Vysadila prvé čerešne, tento rok pokračuje.

Dúbravka bola kedysi obec, kde sa darilo ovocinárstvu a čerešne sa vyvážali až do Prahy. Najväčší rozsah nadobudol vývoz po prvej svetovej vojne, keď sa stali významnou obchodnou komoditou, ktorá vylepšovala rozpočet mnohých rodín.

Dúbravčania zo železničnej stanice v Lamači v sezóne mohli denne vypraviť jeden až jeden a pol vagóna čerstvých čerešní do Prahy. Typické jedlo pre Dúbravku bolo preto také, ktoré obsahovalo aj čerešne.

(red, múD)

Ilustr. Foto: MČ Dúbr.

0 komentárov
Pridajte komentár
Na začiatok stránky hore
Newsletter